Automobilio paruošimas žiemai

Žiema jau atėjo. Nors daugumai iš mūsų tai reiškia, kad laikas išsitraukti šiltus drabužius iš spintų bei pradėti laukti didžiųjų metų švenčių, tačiau tai taip pat reiškia, kad laikas profilaktiškam jūsų automobilio paruošimui žiemai. Laiku pasirūpine savo automobiliu juo galėsite naudotis saugiai ir užtikrintai. Geriau išsiaiškinti problemas, susijusias su jūsų ar įmonės automobiliu dabar, o ne ankstų rytą automobiliui neužsivedant ar keliaujant snieguotu ir apšalusiu keliu.

Prieš jums sėdant prie vairo patariame atkreipti dėmesį į kelis dalykus:

Žieminės padangos

Tikriausiai tai girdėjote bent jau tūkstantį kartų, bet mes dar kartą tai pakartosime: svarbu pakeisti įprastas padangas į žiemines padangas. Įvairių nepriklausomų ekspertų duomenimis, net jei turite universalias padangas, tinkamas naudoti tiek vasarą tiek žiemą, tačiau vien žiemai skirtų padangų sukibimas yra net 50 proc. didesnis nei padangų skirtų visiems metų laikams.

Įvairių šaltinių duomenimis, kai tik temperatūra nukrenta žemiau 7 laipsnių pagal Celsijų, žieminių padangų charakteristikos aplenkia universalias padangas. Sumontavus žiemines padangas visų ratų padėtyse, pagerės paviršiaus sukibimas su bet kuria kelio danga.

Taip pat, labai svarbu patikrinti oro slėgį visose keturiose padangose, bei oro slėgį jūsų atsarginėse padangose, jei tokia yra automobilyje. Žiemą padangų slėgis gali smarkiai sumažėti dėl šalto oro, todėl verta atlikti dažnus patikrinimus kiekvieną žiemos mėnesį.

Valytuvai

Matomumas važiuojant žiemą yra gyvybiškai svarbus, ypač jei užklumpa audra. Dėl šios priežasties rekomenduojame patikrinti valytuvus sezono pradžioje. Jei pastebėjote pažeidimų valytuvų gumose ar, kad valytuvai nepilnai nuvalo nešvarumus nuo stiklo, būtinai juo reikia pakeisti. Pagal automobilio eksplotacijos rekomendacijas, valytuvai turėtų būti keičiami mažiausiai du kartus per metus, todėl verta apsvarstyti galimybę įsigyti specialių žieminių valytuvų šepetėlių, kad būtumėte užtikrinti, jog sniegas ir ledas bus nuvalyti nuo jūsų langų.

Transporto priemonių skysčiai

Prieš važiuodami žiemą, patikrinkite variklio alyvą, jei ji nebuvo neseniai keista, bei atlikite tepalų keitimą arba papildykite alyva esant reikalui. Kodėl reikia atlikti tepalų keitimą skaitykite čia. Kiti transporto priemonės skysčiai, į kuriuos turėtumėte atkreipti dėmesį, yra priekinio stiklo apiplovimo ir variklio aušinimo skysčiai. Atsižvelgdami į jūsų automobilio gamintojo rekomendacijas pakeiskite variklio aušinimo skysčius ir užpildykite variklio aušinimo sistemą antifrizo mišiniu, kad jūsų automobilio variklis veiktų reikiamoje temperatūroje. Norėdami sužinoti, kuris aušinimo skystis tinka jūsų transporto priemonei, susisiekite su mumis arba pažiūrėkite automobilio vartotojo knygutėje.

Akumuliatorius

Ko gero mažiausiai norėtumėte praleisti visą rytą bandydami užvesti automobilį dėl akumuliatoriaus gedimo šaltuoju metų laiku. Taip gali nutikti dėl šaltos temperatūros lauke, kas sutrumpina akumuliatoriaus tarnavimo laiką, ar kitų smulkių elektros gedimų automobilyje. Norėdami įsitikinti, kad jūsų akumuliatorius yra tvarkingas, galite apsilankyti mūsų techninės priežiūros centre.

Vidutinis akumuliatoriaus veikimo laikas įprastai yra nuo trejų iki penkerių metų. Jei akumuliatorių naudojate ilgesnį laiką ir jums kyla sunkumų užvedant automobilį, gali būti laikas apsvarstyti galimybę įsigyti naują akumuliatorių. Įsigyti automobilio akumuliatorių yra gana lengva mūsų centre, kur mes atliksime visus montavimo darbus ir suteiksime garantiją.

Oro kondicionavimo sistema

Svarbu prieš žiemą įsitikinti, kad jūsų oro kondicionavimo sistema yra tvarkinga. Galite paklausti kodėl? Tai jūsų oro kondicionavimo sistema, kuri atitirpina ir reguliuoja drėgmę jūsų automobilio viduje. Taigi, jei žiemą įjungiate šilumą, o oro kondicionierius neveikia tinkamai, jis negalės atitirpinti jūsų langų ir ištraukti drėgmės iš automobilio vidaus, o tai sukels tiek trumpalaikių tiek ilgalaikių problemų.

Stabdžiai

Vienas svarbiausių dalykų automobylyje užtikrinančių jūsų saugumą yra tinkamai veikianti stabdžių sistema. Dėl to patikrinkite ar stabdžiai veikia tolygiai, o pedalo pojūčio pasikeitimas ar neįprastas šbypštimas ar šlifavimas gali reikšti, kad juos reikia taisyti. Jei pastebėjote bet kurį iš šių dalykų, rekomenduojame susisiekti su mūsų specialistais!

Apšvietimas

Kadangi žiemą dienos šviesos yra mažiau, bei tiek važiuojant į darbą anksti ryte ar važiuojant atgal vakare mus visada lydi tamsa, todėl tinkamas automobilio apšvietimas yra dar svarbesnis. Būtinai pasirūpinkite, kad būtų visos lemputės ir jos tinkamai funkcionuotų. Prieš važiuodami, būtinai nuvalykite visus sniegu padengtus išorinius automobilio žibintus.

Būkite budrūs ir pasiruošę

Net ir laikantis visų šių atsargumo priemonių, kelyje kažkas gali nutikti ne taip. Kad būtumėte pasirengę tokiai situacijai, pasirūpinkite avariniu komplektu, ypač jei dažnai tenka keliauti atokiais, sunkiau pravažiuojamais keliais. Jūsų avariniame komplekte gali būti tokie dalykai kaip kastuvas, nedidelis įrankių rinkinys, akumuliatoriaus bei telefono įkrovimo laidai, antklodės ir degtukai.

Tikimės, kad mūsų patarimai jums padės paruošti automobilį saugiai dalyvauti eisme, bei tai padės išvengti jūsų automobilio kaprizų šaltuoju metų laiku. Linksmų artėjančių švenčių!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *