Automobilio alyva ir tepalai – viskas, ką reikia žinoti, paprastai ir suprantamai.

Automobilio alyva ir tepalai - viskas, ką reikia žinoti, paprastai ir suprantamai.

Kodėl automobilio alyva ir tepalai turi būti keičiami ir kodėl tai yra svarbus?
O kodėl užsiimti asmenine higiena ir reaguliariai maudytis yra svarbu? Nes tai palaiko tinkamą jūsų sveikatą ir apsaugo nuo ligų.

Taip pat yra ir su automobilio alyva ir tepalais, nes jos eksplotacijos metu ji dėvisi, praranda savo fizines savybes ir nebeatlieka savo funkcijos.

Reaguliarus ir reikiamu metu atliekamas automobilio alyvos ir tepalų keitimas padeda jūsų varikliui išsivalyti bei padeda išvengti variklio gedimų, kuriuos gali sukelti užteršta automobilio alyva ir tepalai. Jei norite maksimaliai padidinti variklio našumą bei variklio tarnavimo laiką, pasirūpinkite, kad automobilio alyva ir tepalai būtų pakeisti tinkamai ir laiku.

Kodėl automobilio alyva ir tepalai sensta?

Automobilio alyva ir tepalai yra gana temperamentingi dėl to jų savybės keičiasi visą laiką varikliui dirbant. Laikui bėgant alyva tampa vis mažiau efektyvi.

Dėl nuolatinio šilumos, drėgmės ir oro poveikio automobilio alyvos ir tepalų cheminė sudėtis keičiasi ir jos savybės vis blogėja.

Galiausiai, automobilio alyva ir tepalai sutirštėja, susidaro nuosėdos ir juos paveikia korozija. Visa tai skamba baisiai, ar ne? Tačiau taip ir yra, ir visi šie procesai daro įtaką jūsų automobilio varikliui, kol jūs nepasirūpinate ir nepakeičiate automobilio alyvos ir tepalo naujais.

Automobilio alyvoje ir tepaluose esantys priedai yra būtini tinkamam jos darbui, tačiau, kai jie išsenka – šių produktų gyvavimo laikas baigtas. Kai šie priedai išeikvojami, Automobilio alyva ir tepalai nebegali tinkamai tvarkytis su visais nešvarumais variklyje ir jie pradeda laisvai plūduriuoti aplink. Prasidėjus oksidacijai šios laisvos dalelės tampa nuosėdomis ir pradeda kenkti jūsų varikliui ir šis išeikvotas ir pasenusi automobilio alyva ir tepalai nebeapsaugo jūsų variklio nuo korozijos ir nusidėvėjimo. Įsivaizduokite, kaip jūsų variklis dirba per klampų, lipnų ir nuosedų pilną skystį, kuris yra net užkimšęs visus reikalingus tepalo kanalus. Toks variklio darbas neturėtų atrodyti labai efektyviai? Todėl neatlikdami automobilio alyvos ir tepalų keitimo laiku ir naudojant tepalą ir alyvą praėjus rekomenduojamam keitimo datai galite sukelti sunkiai suremontuojamas ir brangiai kainuojančias problemas.

Automobilio alyvos ir tepalų tinkamas ir savalaikis keitimas pašalins susidariusias nuosedas bei savo savybių netekusį skysti ir papildys variklį šviežia alyva ir tepalais. O tinkamas variklio sutepimas užtikrina geriausią jo apsaugą.

Kaip automobilio alyva ir tepalai cirkuliuoja jūsų automobilio variklyje?

Tai vyksta labai sklandžiai. Tepalai ir alyvos yra pumpuojami per mažus variklyje esanius kanalus. Taip jis patenka į visas reikiamas vietas ir sutepa visas judančias dalis ir sumažinant trinti bei dėl jos kylančią variklio temperatūrą. Tai yra labai svarbus variklyje vykstantis procesas. Jūsų variklis sėkmingai gali dirbti tik pasikliaudamas, kad automobilio alyva ir tepalai atliks savo darbą.

Kokios variklio dalys dalyvauja užtikrinant tinkamą automobilio alyvos ir tepalų cirkuliaciją variklyje?

Visos judančios dalys: tokios, kaip vožtuvai, stūmoklių žiedai, guoliai. Visos šios judančios dalys reikalauja tepimo, kad kuo labiau išvengti trinties tarp skirtingų metalinių dalių variklyje.

  • Karteris: tai vieta, kur jūsų automobilio alyva ir tepalai ilsisi ir laukia, kol bus įtraukta tepalo siurblio ir priversta dirbti. Nuo momento, kai tepalo popmpa įtraukia tepalą, jis yra cirkuliuojamas per visą variklį mažais tepalui skirtais keliais, taip sutepant visas reikiamas dalis. Galiausiai, perėjęs visą savo kelią, alyva ir tepalas grįžta atgal į karterį – tai vieno ciklo pabaiga.
  • Alyvos ir tepalo siurblys: ši dalis labai svarbi variklio tepimui. Būtent siurblys yra atsakingas už slėgio užtikrinimą, kuris stumia jūsų alyvą ir tepalus per visas variklio dalis.
  • Alyvos ir tepalo filtras: filtras surenka visas kenksmingas šiukšles, metalus ir nešvarumus, kurie yra visoje alyvos sistemoje. Todėl, kuo geresnė alyvos ir tepalo filtro būklė, tuo geriau apsaugotas variklis. Nešvarus filtras yra tiek pat naudingas, kaip ir purvinos servetėlės, ir tinkamiausia vieta jam yra rūšiavimo konteineris.

Kas gali nutikti jei nekeisiu automobilio alyvos ir tepalų?
Eksplotuojant automobilį viršijant rekomenduojamą ridą arba laiko tarpą, kada reikia keisti tepalus, ar net praleidžiant automobilio alyvos ir tepalų keitimą, rizikuojate, kad jūsų variklio būtiniausios dalys, užtikrinančios normalų darbą, susidėvės ir neišvengiamai suges.

Tokių gedimų šalinimas yra ilgas ir brangus, kurio galima nesunkiai išvengti tinkamai prižiūrint automobilį ir laiku keičiant aubilio alyvą ir tepalus.

Norėdami užsiregistruoti tepalų keitimui Klaipėdoje susisiekite su mumis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *